streda 16. decembra 2015

❅ Tipy na knižné vianočné darčeky

Na druhý blog som pridala článok s tipmi na vianočné darčeky, no tu som sa rozhodla pridať tipy na knižné vianočné darčeky :) Nakoľko to je pre mňa vždy pekný darček a viem, že dokáže potešiť. Budú tu spomenuté knižky, ktoré budú zároveň a aj takým menším tipom na to, čo si cez vianoce prečítať, lebo sa nesú tak trochu vo vianočnej téme alebo tam sú aspoň nejaké scénky z Vianoc, budú označené týmto znakom .

Začal by som darčekom, ktorý si prajem ja zo všetkého najviac (z kníh a aj ho dostanem☺) a to je ilustrovaný Harry Potter a kameň mudrcov, je to naozaj niečo, čo poteší nielen fanúšikov HP, ale každého. Tie kresby sú úžasné a jednoducho aj celý príbeh, príbeh nielen pre deti, ale i pre dospelých, veď kto by už v dnešnej dobe nepoznal chlapca, ktorý prežil, no mnohí knižku nečítali a myslím si, že toto je tá správna chvíľa :)

Novinka, ktorá vyšla len nedávno v slovenčine, na ktorej napísaní sa podieľal aj John Green, Nech sneží . Knižka, ktorá obsahuje 3 ľúbostné príbehy. Je určená najmä teenagerom, no myslím, že sa v nej nájdu aj iní.






Ďalšia knižka, ktorá neodmysliteľne patrí k Vianociam je Vianočná koleda alebo A Christmas Carol od Charlesa Dickensa  Táto knižka už bola predlohou k mnohým filmom, dokonca i animovaným rozprávkam, je to nestarnúca klasika a bola by podľa mňa skvelým darčekom v tomto vianočnom čase :)



Tak toto boli také knižky s vianočným duchom, ktoré by som odporučila ako skvelý darček bez ohľadu na to, komu je darovaná, no teraz by som sa presunula už na bližšie kategórie jednolivých obdarovaných :) Rozhodla som sa, že začnem pekne od najmladších :) Ku každej skupine pridám 3 knižky, k niektorým možno aj viac. Článok je rozdelený na 2 časti, v tejto prvej sú knižky pre deti a teenagerov, v tej druhej budú pre dospelých, rodičov, strých rodičov, ...


Diaťa do 6 rokov
(Vek je len približný, je to vzhľadom na predškolský vek, deti, ktoré do školy ešte nechodia, poprípade nevedia sami dobre čítať...)

Možno ste o tejto knižke už počuli a možno nie, knižka sa volá Zajko, ktorý chce zaspať. Je to rozprávka pre deti, ktorú im môžete čítať na dobrú noc verte či nie, veľmi ľahko pri nej zaspia. Je písana takou formou a rodičovi (osobe, ktorá rozprávku číta) autorka naznačuje kedy má čítať pomaly, kedy si ma zívnuť a podobne. Je to veľmi zaujímavá metóda, no ak rodič vie ako na to, dieťa uspí pri každej knižke. Knižka je určená tým menším čitateľom :)

Ďalšou knižkou je knižka od Gabriely Futovej a to Nejdem a basta!. Knižka je o dievčatku s menom Evka, ktorá sa stane onedlho prváčko, no ona sa do školy vôbec neteší a každý ju presviedča, aby sa tešila. Vie o škole svoje, že je tam nuda, musí sedieť na mieste a byť ticho, ... No nakoniec si školu predsalen obľúbi, no to prečo sa dozviete až v knižke. Nájdete tu i rôzne vtipné hádanky a úlohy pre deti.


Dnešné malé deti si začali obľubovať sériál Maša a medveď, ku ktorému sú už aj knižky, takže milovníkom a sledovateľom tohto seriálu by som určite podarovala nejakú knižku o dobrodružstvách Máši a medveďa :)




Diaťa do 12 rokov
(Knižky, ktoré teenagerom možno nudia a pre menších sú náročné)

Pre túto vekovú skupinu by som odporučila knižky pre deti od Jo Nesba počnúc prvým dielom, Prdiprášok doktora Proktora. Dve deti,  Lisa a Bulle sa spriatelia so zvláštnym doktorom Proktorom. Doktor vynašiel prdiprášok, vynález, ktorý sa nezdá veľmi užitočný, no neskôr sa stane najúžasnejším vynálezom na svete. Deti vymyslia plán ako predať prášok NASA, lenže do cesty a im postavia nebezpeční zločinci, vďaka ktorým sa všetci traja dostanú do situácií, kde im pôjde dokoca o život.

Knižka Malý milionár od Davida Williamsa tozpráva príbeh malého Joa, ktorý sa stane zo dňa na deň milionárom. Joe si kúpi vlastnú Formulu 1, žraloka, vlastné nahrávacie štúdio a dokonca vlastného komorkníka - orangutana. No predsalen mu niečo chýba a to priateľ. Príde na to, že peniaze nie sú všetko a nemôžte si za ne všetko kúpiť, nájde si Joe priateľa?



Ústav rozvoja a nahravania snov? To sa dozviete  v knižke Plajko. Do Ústavu sa donesie, že je spôsob ako sa môžu stať sny skutočnosťou. Na Slovensko prichádza spoločnosť, ktorá vyrába textilné hračky a vankúše, no vlastní aj Plajka, handrovú bábiku, ktorej prítomnosť spôsobuje naplnenie akéhokoľvek sna. No plnenie snov môže byť síce zábavné, ale i poriadne nebezpečné...


Teenagerka

Tak ak ešte nečítala nejakú knižku od Johna Greena, tak by som odporúčala práve tú. Poprípade ak ešte nečítala žiadnu, tak napríklad Kam zmizla Aljaška alebo Papierové mestá
Rovnako skvelým čítaním sú napríklad série od Cassandry Clare, ktoré su fantasy, Pekelné stroje a Nástroje smrteľníkov. Ako i Divergencia a Hry o život, pokiaľ ich ešte nečítala.

Sériu Selekcia naozaj vrelo odporúčam, čítala som ju i ja sama a zaručujem vám, že ju zaujme a bude sa hneď chcieť vrhnúť na pokračovanie, takže v tomto prípade odporúčam kúpiť zrejme celý box, ktorý je teraz dostupný v kníhkupectvách a obsahuje všetky 3 diely, ktoré z tejto série doposieľ vyšli :) 

Ak má rada také dobrodružnejšie knihy, tak určite odporúčam knižku Trón zo skla, ktorá vyšla nedávano a má už aj pokračovanie, ktoré je tiež preložené. Je to príbeh o nájomnej vrahyni, ktorá bojuje o pozíciu kráľovej dýky a o svoju slobodu. Na knižku som napísala aj recenziu, takže ak knilknete na jej názov, presmeruje vás to tam, aby ste si mohli bližšie prečítať o čom knižka je a na základe toho sa potom rozhodnúť :)



Rovnako tento rok vyšla aj novinka After: Bozk, knižka ktorá je určená trošku starším teenagerkám. Knižka, ktorá nám ukazuje príbeh Tassy, ktorá práve nastúpila na vysokú školu. Jej spolubývajúa sa jej sprvu nepozdáva ani jej priatelia, no postupom času si k sebe nájdu cestu, no jej mame sa to nepáči a ani je priateľovi.



Teenager


Ak sleduje youtubera menom Gogo, tak správnym darčekom bude určite knižka GOGO, ktorú tento youtuber sám napísal, dozviete sa tam o jeho začiatkoch a všetkom spojenom s jeho youtuberskou kariérou. Gogo má už cez 1 milión odberateľov, takže je naozaj o čom písať :)




Milovníkom detektívok určite novinku, upírsku detektívku Anno Dracula od Kima Newmana. Kráľovná Viktória sa opäť vydala a tento krát sa jej manželom stalo kniža, neblaho preslávené ako gróf Dracula. Vďaka jeho postaveniu sa čoraz viac obyvateľov rozhuje pre upíriu existenciu. V uličkách Whitechapel masakruje upírie dievčatá zabijak známy pod prezývkou "Strieborný nôž". Pri pátraní po sadistickom vrahovi sa stretáva večne mladá upírka Genevieve  s Charlesom, spoločný cieľ ich privádza stále bližšie k tomu nejkrvežíznivějšímu vládcovi, aký kedy zasadol na anglický trón. Knižka je však dostupná len v česko jazyku.

Zlou voľbou by nebola taktiež séria Zaklínač. Geralt z Rivie, postava nájomného zaklínača, majstra meča s magickými schopnosťami, osobnosť z pradávneho sveta plného mýtických bytostí, čarodejov, gnómov, elfov. Žije na okraji spoločnosti, so zápalom bojuje proti desivým netvorom, ktoré ohrozujú ľudí, nie je však chladnokrvný zabijak. Jeho nadprirodzené schopnosti a nemilosrdné skutky vykonávané v mene spravodlivosti však vyvolávajú v ľuďoch strach a odpor napriek tomu, že ich chráni. 


Pre starších aj séria Pieseň ľadu a ohňa, ktorá je dokonca už aj v podobe seriálu a má množstvo fanúšikov po celom svete :) Stránky tejto úžasnej ságy sú naplnené tajomstvom, intrigami, romantikou a dobrodružstvom, ktorých čítanie je pôžitkom pre všetkých fanúšikov fantasy. V dávno zabudnutých časoch rozvrátila podivná udalosť kolobeh ročných období. V krajine, kde leto trvá desaťročia a zima celý ľudský život, to pod povrchom vrie. Za obranným Múrom kráľovstva začali zhromažďovať temné sily. Na juhu kráľova moc ochabuje, jeho najdôvernejší radca zomrel za záhadných okolností a jeho nepriatelia začínajú vystupovať z tieňa. 








Môžete očakávať článok, kde vám odporučím knižky i pre ostatných členov rodiny :)


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára