nedeľa 2. októbra 2016

Knižné resumé #4 |Červená kráľovná, Záhrobná kniha a iné

Ahojte! :)
V poslednej dobe nemám veľmi náladu písať samostatné recenzie na knihy, jednoducho som asi za tento čas nenatrafila na správnu knihu, pri ktorej by som si povedala: O tejto musím určite napísať recenziu!
Možno je to spôsobené aj počasím ktovie, no opäť sa mi tu nazbieralo niekoľko kníh, a tak ich tu v krátkosti zhrniem, lebo ležím chorá v posteli a naozaj nemám náladu robiť si veci do školy :)

3,75* Každý cintorín je plný preludov a duchov mŕtvych. Živí aj mŕtvi majú svoj svet. Tieto svety by sa nemali prelínať. V jednu noc sa však hranica medzi nimi poruší. Z domu, kde vrah zanechá tri mŕtve telá, štvornožky vyjde malé dieťa a vedené inštinktom sa v polnočnej tme vyberie hľadať útočisko na starodávnom cintoríne. Tam si nájde nových rodičov – múdreho pestúna Silasa a prísnu učiteľku Lupescovú – a začne žiť nový život, preniká do tajomstiev tajuplného prostredia a jeho obyvateľov, až napokon odhalí aj vraha svojich rodičov. Majster slova Neil Gaiman prináša čitateľom magický príbeh o živote a smrti, o láske a dospievaní, o nájdení novej rodiny na tom najzáhadnejšom mieste. Mrazivý príbeh plný mágie a tajomnej atmosféry cintorína, kde ticho okrem vo vetre šumiaceho lístia a lepkavej tmy zachádzajúcej pod nechty narúša aj život jeho právoplatných obyvateľov...
Zo začiatku ma kniha veľmi bavila, ani som nevedela ako a bola za mnou polovica knižky, ale potom sa to spomalilo a podľa môjho názoru to išlo dolu kopcom... Ale aj tak to odporúčam ako také oddychové jesenné čítanie do sychravého počasia.


3,75* Mare Barrow je sedemnásťročné dievča, ktoré patrí medzi Červených, a ani vo sne by jej nenapadlo, že by to mohlo byť inak. No opak je pravdou. Onedlho zistí, že aj napriek tomu, že je Červená, aj ona má svoje schopnosti – dokonca také silné a jedinečné, že ohrozujú celú vládu Strieborných. Lenže zahrávať sa so silou je veľmi nebezpečné. Vo svete rozdelenom krvou sa odohráva boj, ktorý vyhrá len ten najstatočnejší. A tak sa proti sebe postavia Červení a Strieborní, princ proti princovi a Mare proti vlastnému srdcu, pričom zrada číha na každom kroku. A potom stačí už len jediný chybný krok, ktorý zničí svet, aký dosiaľ poznali. Zachránia mladú Mare jej nezvyčajné schopnosti alebo sa jej stanú osudnými?
Knižka sa mi páčila, áno, nebolo to nič extra originálne, ale predsa... Podobnosť s Hrami o život mi prišla naozaj minimálna a o Selekcii ani nehovorím...

2* Čo ak nepatríš medzi vyvolených? Čo ak nemáš za úlohu bojovať s nemŕtvymi, alebo s duchmi požierajúcimi duše, alebo s čímkoľvek, čo má na svedomí neznáme modré svetlo a všetkých mŕtvych nezávislákov? Možno si aj ty presne ako Mikey, ktorý chce len zmaturovať, ísť na maturitný ples a konečne nabrať odvahu a pozvať dievča na rande, skôr ako niekomu zasa napadne vyhodiť ich školu do vzduchu. Pretože niekedy sú proste aj dôležitejšie problémy ako tohtotýždňový koniec sveta. Dokonca aj vtedy, ak Mikeyho najlepšieho kamoša pokladajú všetky mačky z okolia za svojho boha.
Kniha mi nejako nesadla, nehovorím, že bola zlá, ale nebavilo ma to veľmi, miestami som sa aspoň zasmiala, ale dej má vážne nechytil...


4,5* Rose miluje Dimitriho, Dimitri možno cíti niečo k Tashi a Mason by položil vlastný život, len aby mohol byť s Rose... Na Akadémii sv. Vladimíra sú zimné prázdniny a Rose sa cíti všelijako, len nie sviatočne. Útok strigojov postavil všetkých do pozoru a Akadémia je priam zaplavená strážcami vrátane Rosinej matky Janine Hathawayovej. A akoby slovné a fyzické potýčky s matkou nestačili, Dimitri má oči len pre Tashu, Mason sa až po uši zamiloval do Rose, ktorá sa každú chvíľu ocitá v Lissinej hlave, práve keď si to rozdáva so svojím frajerom Christianom. Strigoji vo svojich útokoch nepoľavujú a moroji ani strážcovia nechcú nič riskovať, a tak je výročný lyžiarsky zájazd pre všetkých povinný! Zasnežené pláne a luxusné lyžiarske stredisko poskytujú len ilúziu bezpečnosti, ktorú musí Rose opustiť, keď jej traja kamaráti zaútočia na oveľa silnejších a nebezpečnejších strigojov. Rose prichádza na pomoc len Christian, ale každé hrdinstvo má svoju cenu.
Skvelé pokračovanie! Ale predsa len tam bolo také to "hluché" miesto, ktoré ma až tak nebavilo... ale ten koniec! Dimitriho proste milujem ♡ a Adrian je na najlepšej ceste k tomu :D



2,5* Dve základné pravidlá: 1. Na všetko zvysoka kašli, 2. Drž hubu!
V jeden studený večer sa na najnepravdepodobnejšom mieste v Chicagu stretnú dvaja neznámi chlapci s rovnakým menom. Od tej chvíle sa ich životy prepletajú.

Hoci žijú na rozličných predmestiach jedného mesta, akoby žili na rozličných planétach. Keď ich osud zaveje na prekvapujúcu križovatku, životy Willov Graysonov sa uberú nečakaným smerom. S pomocou nových aj starých priateľov vrátane obrovského Drobca Coopera, futbalového útočníka a nevšedne nadaného autora muzikálu, Will a Will začnú smerovať k romantickému rozuzleniu, ktoré vyvrcholí najúžasnejším stredoškolským muzikálom v dejinách.
Tak táto kniha bola sklamanie. Mám pocit (a viem, že nie som jediná), že tie greenovky idú čím ďalej, tým viac z kopca. Táto knižka nebola až taká zlá ako Poučka o podstate predvídateľnosti Katherine, ale nemalo to ani na takú Kam zmizla Aljaška... Nemôžem povedať, že sa mi páčila, ale ani že by sa mi nepáčila...





Tak toto by boli všetky knižky a onedlho čakajte ďalší, tento krát jesenný článok :) Sama ešte neviem, čo to bude, ale zopár nápadov už mám, ale zrejme tam bude niekde i nejaký ten tag :) 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára