streda 12. októbra 2016

Knižné novinky jesene 2016

Ahojte! Dlho sa chystám na príspevok takého to typu, ale konečne som ho aj pripravila :) Dúfam, že si tu nájdete nejaké knižky, ktoré vás zaujmú :) a vychádzajú túto jeseň, poprípade už vyšli. Niektoré sú podľa môjho názoru skvelým jesenným čítaním a iné dobrou prípravou na blížiacu sa zimu a Vianoce :)
Aby nebol článok zbytočne dlhý, tak tu pridám anotácie len k niektorým knižkám.
*ak za knižkou nie je napísaný dátum vydania, tak už vyšla

Hneď na úvod tu mám ako inak, knižky týkajúce sa Harry Pottera. Harry Potter: Hrdinovia a tí druhí,  Harry Potter and the Chamber of Secrets - illustrated edition a Fantastické zvery a ich výskyt (čarovná príručka k filmu) (18.11.)  
Dočkali sme sa aj ďalšej knižky z pera Ricka Riordana, ktorý sa tentokrát venuje Vikingskej mytológii a to Magnus Chase a bohovia Ásgardu: Prastarý meč (7.11.) 
Anotácia: Magnus Chase žije na ulici a spáva pod mostom. Za šestnásť rokov svojho života už zažil viac hrôz a nebezpečenstva než hociktorý dospelý. No to najhoršie ho ešte len čaká! Pretože bohovia Asgardu sa chystajú na vojnu a príšery severskej mytológie – obri, trolovia, vlci a ešte väčšie hrôzy – pripravujú súdny deň. Treba prehľadať deväť svetov a nájsť zbraň stratenú tisíce rokov!
Opäť nazrieme do Tieňosveta s knižkou Kdo je kdo ve světě stínů (20.10.) 
Tisíci patro (24.10.)
Anotácia: New York City, jak jste ho nikdy neviděli.K nebi se tyčí tisícipatrová Věž. Zářivá vize budoucnosti, kde je možné vše – pokud se snažíte dost. Vítejte na Manhattanu roku 2018. Uplynulo sto let a New York je město technických novinek a snů. Každý tu něco chce… a každý tu má co ztratit. Bezchybný zevnějšek Ledy Coleové skrývá utajovanou závislost – na droze, kterou neměla nikdy vyzkoušet, a na chlapci, se kterým si neměla nikdy začínat. Nádherný, bezstarostný život Eris Dodd-Radsonové se roztříští na střípky, když její rodinu rozerve bolestná zrada. Rylin Myersová se díky práci v nejvyšších patrech rázem ocitne ve světě, o jakém se jí ani nesnilo… ale bude za tento nový svět a nečekanou lásku muset zaplatit svým starým světem? Watt Bakradi je technický génius s tajemstvím: ví o všech všechno. Ale když je najat, aby špehoval dívku z horních pater, zaplete se do složité pavučiny lží. A v tisícím patře nade všemi žije Avery Fullerová, dívka geneticky naprogramovaná k dokonalosti. Dívka, která má zdánlivě vše – a přesto ji trápí jediná věc, kterou nemůže nikdy mít. V prostředí úchvatného pokroku a technického luxusu se pět teenagerů snaží získat své místo na vrcholu světa. Ale z takových výšin vede jen jediná cesta: dolů.
Slovenská fantasy v podaní knihy Tiene nad Veligradom
Anotácia: Ocitneme sa na území Veľkej Moravy v druhej polovici 9. storočia, v okolí Veligradu, hradiska obkoleseného rozvetvenou riekou Moravou. V blízkom lese Dobrogu sa na mohutnom skalnatom brale usídlilo zvláštne zviera - bájny gryf. To miesto vzbudzuje strach, nik sa tam neodváži. Jedného dňa však presvedčí syn vládnuceho kniežaťa dvoch pastierov Bojana a Rodana, aby mu k obávanému miestu ukázali cestu. Stretnutie s gryfom vyvolá celý sled udalostí, ktoré už nemožno zvrátiť. Podarí sa chlapcom zvládnuť dary od gryfa, ktoré nechtiac dostali? Utají Bojan pred ostatnými svoj nový dar rozumieť reči zvierat a Rodan schopnosť vidieť nadprirodzené bytosti? Navyše si na Veligrad už dlhú dobu brúsia zuby Frankovia. Kupecké výpravy so soľou prepadávajú lupiči a počas dlhej zimy ľudia podľahnú chorobám, strachu a neistote. Zdá sa, že jediné riešenie ponúka legenda o bájnom Braslavovi, ktorý v časoch núdze prisľúbil ľuďom pomoc. Poslovia sa však môžu vydať za ním iba vtedy, keď sa Lesná brána v Dobrogu otvorí. No tá zostáva naďalej zatvorená.
Koncom októbra vyjde i pokračovanie série o Serafíne z Biltmoru a to Serafína a starcova palica (31.10.) Tipujem, že knižku Havraní chlapci (31.10.) snáď ani predstavovať nemusím, keďže táto séria je pomerne známa a knižka je už dlhšie dostupná aj v českom jazyku.
Myslím si, že o knižke (filme) Kým nás smrť nerozdelí ste už počuli, avšak tentokrát vychádza knižka s rovnakým názvom ale v žánri YA a to Dokud nás smrt nerozdělí (20.10) 


Kniha Pasažérka (26.10.) alebo po slovensky Cestovateľ (10.11.) tožala v zahraničí celkom úspech a ak sa nemýlim, tak je pripravovaný aj film.
Anotácia: Počas jednej zničujúcej noci stratí fenomenálna husľová virtuózka Etta Spencer všetko, čo pozná a miluje. Keď ju cudzinec s nebezpečnými úmyslami sotí do neznámeho sveta, Etta si je istá len jednou vecou: precestovala nielen míle, ale až roky ďaleko od svojho domova. Navyše jej rodina, o ktorej existencii až doteraz ani netušila, jej odkázala dedičstvo.Nicholas Carter je spokojný so svojím životom pri mori a ďaleko od mocnej rodiny Ironwoodových. S príchodom neobyčajnej cestovateľky na jeho loď sa však začína jeho životom prepletať aj neodbytná príťažlivosť minulosti, ktorej nemôže utiecť a vynárajú sa putá rodiny, z ktorých sa nedokáže len tak dostať.Rodina Ironwoodových v tom istom čase pátra po ukradnutom predmete neopísateľnej hodnoty. Sú presvedčení, že nájsť ho vie iba Nicholasova cestovateľka, Etta. Aby ju ochránil, musí sa Nick uistiť, že im Etta tento vytúžený predmet vráti, a to bez ohľadu na to, či to ona sama chce alebo nie.Nicholas sa spolu s Ettou vydáva na veľmi nebezpečnú cestu loďou naprieč storočiami a kontinentmi, hľadajúc znamenia, ktoré po sebe zanechal iný cestovateľ pri pokuse skryť vzácny predmet pred rodinou Ironwoodových. S každým ďalším krokom, ktorým sa Etta s Nicholasom približujú k odhaleniu pravdy a smrteľne nebezpečnej hry Ironwoodových, sa zákerné sily snažia rozdeliť ich a navždy Ette zahatať cestu späť domov.
Ďalšia knižka z novej série od Richelle Mead Diamantový dvor (30.11.), tentokrát však zrejme bez upírov, ale i tak historická fantasy s kvapkou romantiky.
Dočkáme sa i pokračovania Selekcie, a to knižky The Crown (21.11.) v slovenskom jazyku.
Vyjdu i zvyšné dve novely k sérii Trón zo skla a to: Vrahyňa v podsvetí (26.10.) a Vrahyňa proti impériu (30.11.)
Na Vianoce sa môžeme pripraviť aj s knižkou Vánoční zázrak (16.11), ktorá by však mohla byť aj pekným vianočným darčekom. Navyše je to knižka od autora knižky Thirteen reasons why, ktorá sa radí medzi takú tu klasiku young adult literatúry.
Anotácia: Vánoční romance, která vám zlomí srdce, ale přiměje vás brzo začít znovu věřit… Sierra vede dva životy. Jeden v Oregonu, kde její rodina vlastní farmu vánočních stromků. A druhý v Kalifornii, kam před Vánocemi jezdí stromky prodávat. A opustit jeden vždycky znamená, že jí schází ten druhý. Tak to je až do posledních Vánoc, kdy Sierra potká Caleba. Caleb je vzorný kluk, jen před lety udělal obrovskou chybu a platí za ni dodnes. Ale Sierra nedá na jeho minulost a rozhodne se mu pomoct. To samozřejmě vyvolá vlnu nesouhlasu, falešných dojmů a podezření, ale Caleb se Sierrou přijdou na to, že jedna věc je silnější než tohle všechno: pravá láska.
Rainbow Rowel patrí medzi obľúbených autorov mnohých teenagerov (ale i dospelých, ktorý obľubujú YA literatúru), a tak vás iste poteší, že vyšla jej nová knižka a to Nedaj sa, príbeh o Simonovi Snowovi, ktorý sa objavoval i v knižke Fangirl.  
Na knižku Illminae (21.11.) ste už možno narazili v zahraničí, no v novembri vyjde i v českom jazyku.
Anotácia: Píše se rok 2575 a dvě znepřátelené korporace jsou ve válce kvůli planetě, která je stěží něčím víc než obřím kusem kamene pokrytým ledem. Obyvatele o útoku nikdo nevaroval, nikomu na nich nezáleží. Kady je nucená spojit se s bývalým přítelem Ezrou a pod nepřátelskou palbou se snaží dostat k evakuační lodi, která oba dostane do bezpečí. Jenže po celé planetě se šíří zmutovaná epidemie. Úniková flotila se snadno může stát pastí a jejich hrobem.
A pomaly sa blížime ku koncu, tu mám prichystané dve knižky, ktoré sa mi hodia k jeseni a to História nás dvoch (21.11) alebo po česky Historie nás dvou (16.11), no česká obálka mi k jeseni pasuje viac :D Táto knižka je od autorky, od ktorej ste mohli čítať napríklad Moje sladké šestnáste storočie alebo Umenie predstierať. A druhou jesennou (teda skôr romantickou) knižkou je Skús to znovu (3.11.) z pera slovenskej autorky Jany Šulkovej.
Anotácia: Sedemnásťročná Nataša má síce trochu iný život ako jej rovesníci, no napriek tomu pokojný. Jedného večera, keď sa vracia domov z tréningu baletu, sa stane niečo, čo spustí sled mnohých nepredvídateľných udalostí. Jej život sa tak razom mení, až sa obráti úplne hore nohami, a to najmä preto, lebo doň vstúpi záhadný a drzý Adam, ktorý je pre ňu čím ďalej, tým viac príťažlivý. 
„Kdesi hlboko vnútri môjho momentálne zúboženého ja pociťujem deficit jeho prítomnosti. Asi som sa počas tej skľúčenosti a nevedomosti naňho akosi upla. Hups.“
A ako úplne poslednú tu mám knižku, na ktorú som dosť zvedavá a je ňou knižka Mrazivý oheň (17.10.) 
Anotácia: Bryn Avenová mezi Kaniny nikdy tak úplně nezapadala. Díky svým blond vlasům a modrým očím se vždy cítila jako outsider – s nečistou krví neschopná si získat respekt a postavení. Ale je odhodlaná prokázat svou loajalitu království, které miluje. Jejím snem je stát se členkou elitní královské gardy a nic jí nesmí stát v cestě… ani city, které chová ke svému šéfovi, Ridleymu Dresdenovi. Jakýkoli vztah mezi nimi je naprosto vyloučený, ale Bryn si nemůže pomoct. A začíná mít pocit, že i on k ní něco cítí. Mezitím na království někdo zaútočí – to prověří Bryninu sílu jako nikdy předtím. Konečně má příležitost konfrontovat Konstantina Blacka, zrádce, který se před pěti lety pokusil zavraždit krále. Jen Bryn ho může zastavit, ale riskne vše, jen aby ochránila království, které ji není ochotno přijmout takovou, jaká ve skutečnosti je?

Toto by boli všetky knižky, ktoré som si vybrala, samozrejme, že ich za toto obdobie vyjde viac, ale všetky by sami tu možno ani zmestili (ale zmestili, len by to bolo dlhé a aj náročné ich všetky pozháňať :D).
Dúfam, že ste si tu našli nejakú knižku, ktorá vás zaujala :) Na akú knihu sa najviac tešíte vy poprípade viete o nejakej, ktorá má vyjsť a nespomenula som ju tu? :)





2 komentáre:

  1. :o Vieš ako si ma potešila, že The Thousandth Floor vychádza aj v preklade? To som ani nevedela, už som ju takmer kúpila v anj :D A mám pocit, že síce nie teraz, ale čoskoro skrachujem, toľko kníh, čo musím kúpiť och och :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Tak to som rada, že som Ťa potešila :D S tým krachom to mám rovnako :D Ale aspoň, že sa blížia tie Vianoce (aj keď sú to ešte skoro 2 mesiace), tak niektoré knižky si nechám do vianočného wishlistu :)

      Odstrániť