sobota 9. apríla 2016

✏ Nádherné tvory |recenzia

Názov knihy: Nádherné tvory
Originálny názov: Beautiful Creature
Séria: Kniha prekliatych zaklínačov
Autorky: Kami Garci & Margaret Stohl
Počet strán: 384
Vydavateľstvo: Ikar
Rok vydania: 2011

Moja recenzia:

K tejto knihe som sa dostala najmä vďaka filmu, dlhú dobu som ju nevedela nikde zohnať, natrafila som na ňu až začiatkom tohto roka, a tak som si ju bez váhania kúpila a neľutujem to!

Celý príbeh sa odohráva v mestečku Gatlin. Ethan ho má už plné zuby, túži odtiaľ vypadnúť hneď ako sa bude dať. Ethan začne mať sny, ktoré sú na nerozoznanie od skutočnosti a začne sa mu ozývať aj pieseň, ktorú nikdy predtým nepočul. Dievča, ktoré sa mu zjavuje v každom sme sa zrazu zjaví na jeho škole. Zistí, že je neterou Macona Ravenwooda, tunajšieho čudáka a vydedenca, ktorý vôbec nevychádza zo svojho domu a ľudia sa ho stránia. V škole sa Lene všetci vyhýbajú alebo na ňu majú škaredé narážky, Ona im musí čeliť a do toho všetkého musí ovládať aj svoju moc a čeliť rodinnej kliatbe. Ethana začne k Lene čoraz väčšmi niečo priťahovať a stále na ňu musí myslieť.

Šestnásť lún, ba šestnásť rokov.
Šestnásť tvojich hrozných desov.
Šestnásť ráz si sníval so mnou.
Padal, padal vírom vekov.

Šestnásť lún, ba šestnásť rokov.
V tvojich ušiach šestnásť hromov.
Šestnásť míľ, kým prídeš domov.
Hľadá, hľadá šestnásť desov...


Toto sú dve z piatich slôh na ukážku... Musím sa priznať, že si tú pesničku stále spievam i keď v skutočnosti to má úplne inú melódiu :D

Spočiatku som sa trochu obávala, lebo knihu napísali dve autorky a je napísaná z pohľadu chlapca, nevedela som si predstaviť ako to zvládnu, ale myslím, že sa s tým celkom dobre popasovali. 
Ethan žije v Gatline od narodenia avšak túži odtiaľ odísť a spoznať svet, cestovať. Jeho mama zomrela pred rokom, pracovala v knižnici. Ethan tam po jej smrti nevstúpil, ale stále čítal, číta rád, pod posteľou skrýva kopu kníh. Jeho otec je neustále zavretý vo svojej pracovni, kde pracuje na svojej knihe, Ethan tam nesmie ani páchnuť. Starí sa oňho Amma, ktorá je v Gatline známa aj ako vykladačka tarotových kariet a starala sa i o Ethanovho otca, keď bol ešte malý. Každú nedeľu navštevuje svoje tri pratety, ktoré sú neodmysliteľnou súčasťou tohto príbehu, vedia toho mnoho i o Gatline a jeho obyvateľoch, ale zažijeme s nimi i množstvo zábavných scén. Je celkom pobláznený zo snov, v ktorých sa mu zjavuje Lena a ešte viac ho zaskočí, keď ju uvidí pred bránou vlastnej školy. Niečo ho k nej ťahá, dokonca sa jej aj zastane pred celou školou a zistí, že nie je taká ako si všetci myslia. 

Lena nie je len tak obyčajné dievča, je to zaklínačka. Na pravej ruke má tetovanie, ktoré sa jej každým dňom mení, označuje počet dní, ktoré ostávajú do jej šestnástych narodenín a vonia po citróne a rozmaríne. Lena sa neustále sťahovala z miesta na miesto, vystriedala množstvo škôl a nakoniec prišla bývať k svojmu strýkovi do Gatlinu. Nevyrastala so svojimi rodičmi, ale vychovávala ju jej babka. Lena svoje schopnosti nevie ešte veľmi dobre ovládať, a tak sa jej to niekedy vymkne i z podkontroly. Spomenula by som, že Lena má veľmi rada poéziu a dokonca píše i vlastné básne.

Lenina rodina, rodina zaklínačov ma naozaj veľmi fascinovala, každý z nich mal iné schopnosti a každý mal iné čaro. Istým spôsobom som si obľúbila ja Ridley, ktorá bola síce jedna zo zápornejších postáv, ale i ona mala svoje čaro. Ridley je siréna a vie si opantať každého chlapca. A mám s ňou niečo spoločné, tiež milujem lízanky :D 
Neodmysliteľnou súčasťou rodiny zaklínačov bol aj Boo Radley, pes Macona Ravenwooda, ktorý strážil Lenu a trávil s ňou čas.

Knižka bola naozaj N-E-U-V-R-I-T-E-Ľ-N-Á (Ako by vyhláskovala Amma, ktorá veľmi rada lúšti krížovky.) Páčil sa mi nápad i celková zápletka, postavy aj miesto, kde sa to celé odohrávalo, bolo to proste Č-A-R-O-V-N-É. Ale už asi dosť toho hláskovania, poďme k tomu, čo sa mi na knižke tak páčilo.

Vždy oceňujem na knihe ak sa tam nachádzajú nejaké "básne", či už sú to texty piesní, či úryvky z proroctiev, alebo aj básne, ktoré napísal nejaký z hrdinov knihy, V tejto knihe sa nachádzali, čo veľmi oceňujem a veľmi ma to potešilo.

"Správne a ľahké riešenie nikdy nie sú jedno a to isté."

Rozhovory medzi postavami boli nenútené a hlavne prirodzené. Boli presne také, ako by to hovorili aj normálne, žiadne slová, ktoré v rozhovoroch teenageri vôbec nepoužívajú. Bol tam slang ale i nejaké tie vulgarizmi, presne ako to má byť! (len si to prosím nevysvetlite zle, tie vulgarizmi mi v knihách naozaj nechýbajú :D)
Ak sme už pri tých rozhovoroch, tak Ethan a Lena sa vedeli rozprávať pomocou myšlienok, nie nevedeli si ich čítať, ale dorozumievať sa pomocou nich. Tieto ich rozhovory boli napísané kurzívou.

Lena s Ethanom nájdu prívesok, ktorý im ukazuje minulosť, je to niečo ako tie sny, je to až príliš reálne... Veľmi sa mi tento prvok v knihe páčil, postupne nám odhalil to, čo sa v tú noc pred sto rokmi stalo. Tieto flashbacky sa mi naozaj páčili a oceňujem ich, zároveň zohrávajú v príbehu i dosť veľkú úlohu.

Vôbec by som nepovedala, že knihu napísali dve autorky, vôbec som to nepostrehla. 
Boli tam síce niekedy hluché miesta, kde sa nič nedialo, ale potom nás zase z ničoho nič niečo zaskočilo a vnúklo nám to novú záhadu, nad ktorou sme premýšľali, ako bol na začiatku náhrdelník so zvláštnymi iniciálkami, ktoré sa zhodovali s Ethanovými iniciálkami alebo i to, čo sa skrýva v pracovni Ethanovho otca...

Podľa knižky je natočený aj film, ktorý som videla skôr ako som čítala knihu. Musím povedať, že to je naozaj len veľký "výcuc" z knihy, chýbajú ta, pre mňa dosť dôležité veci... Z knihy som mala väčší zážitok, ale musím povedať, že sa mi páči aj film, síce to je možno už o niečom celkom inom, ale aj tak :)

Knižku vám naozaj odporúčam, najmä ak máte radi fantasy, určite ju zaraďte do svojho wishlistu :) Je napínavá, záhadná, sú tu i flashbacky z minulosti, napätie, ale nájde sa tu i nejaká ta romantika.
Do slovenčiny je preložený aj druhý diel z celkových štyroch, ale v češtine nájdete preložené všetky 4 diely ;)
Moje hodnotenie: 4,75/5



Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára